Jezus ontmoet Zacheüs.

Deze tekst gebruiken we ook in de klas, Ze is van Kolet Janssen. 

Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich tussen de mensen door. Vandaag komt Jezus, de man over wie iedereen spreekt. Zacheüs wil Hem ook wel eens zien. Ze zeggen dat Jezus prachtige verhalen kan vertellen. Dat Hij zelfs mensen kan genezen. Zacheüs weet niet of hij dat kan geloven. Maar hij wil graag zien wat voor iemand die Jezus is. Of Hij echt zo speciaal is als de mensen zeggen. Op de plaats, waar Jezus zal voorbijkomen, staan de mensen in dichte rijen op elkaar.

Hij is kleiner dan de meeste mensen. Als hij achteraan staat, krijgt hij Jezus niet te zien. Dan ziet hij alleen ruggen van andere mensen. Zou hij naar voren kunnen glippen? Nee, ze laten hem vast niet door. De mensen vinden Zacheüs een vervelende vent. Als tollenaar moet hij de belastingen voor de keizer ophalen. Niemand betaalt graag geld aan de keizer. En – wat het allemaal nog erger maakt - Zacheüs haalt meer geld op dan hij moet, zodat hij zelf ook rijk is geworden. De mensen vinden Zacheüs slecht, maar dat kan Zacheüs niks schelen.

Opeens heeft Zacheüs een goed idee. Vlakbij de weg waar Jezus langs komt, staat een vijgenboom. Als hij daarin klimt, kan hij Jezus prima zien.

Jezus lacht naar Zijn vrienden. Zoveel mensen die naar Zijn verhalen willen luisteren. Dat is toch fantastisch! Hij aait een klein meisje over haar haren en luistert vol aandacht naar een oude man. Heel even blijft Hij staan in de schaduw van een vijgenboom.
Maar wat is dat? Wat zit daar tussen de grote, donkergroene bladeren? Een schoen! Met een voet erin! En een man eraan vast! Jezus lacht. 'Dat is Zacheüs', zegt een man naast Hem. 'Onze valse tollenaar die niets liever doet dan de mensen geld af te nemen. Let maar niet op hem.' Maar Jezus kijkt eens goed naar Zacheüs.
'Kom eens uit die boom, Zacheüs', zegt Hij. 'Ik kom bij jou op bezoek.' Zacheüs schrikt zo erg dat hij bijna uit de boom valt. Komt Jezus bij hem? Vindt Hij hem niet slecht? Opeens is Zacheüs blij. Hij rent naar huis om alles klaar te zetten. 'Tot straks!' roept hij naar Jezus over zijn schouder. Kom liever bij één van ons eten', zeggen de mensen op straat tegen Jezus. 'Die Zacheüs, dat is een slecht mens. Daar hoor jij toch niet bij!' Maar Jezus schudt zijn hoofd en glimlacht. 'Zacheüs staat Hem al op te wachten bij zijn huis. Hij danst bijna van plezier als hij Jezus naar binnen leidt. De tafel is gedekt. Jezus en Zijn vrienden en Zacheüs eten samen. 'Lekker', zegt Jezus. 'Ik had nooit gedacht dat Jij bij mij zou komen eten', zegt Zacheüs. 'De mensen zeggen dat ik niet eerlijk ben. De meesten willen niets met mij te maken hebben.' 'En, 'vraagt Jezus, 'hebben ze gelijk?' Zacheüs knikt met zijn hoofd naar beneden. 'Ik heb vaak te veel geld gevraagd', zegt hij. Het klinkt alsof hij er spijt van heeft. Zacheüs tilt zijn hoofd op. 'Ik ga het goedmaken', roept hij uit. 'Alles wat ik te veel heb gevraagd, zal ik teruggeven. Ik zal de mensen meer geven dan ik ze heb afgenomen. En ik geef de helft van alles wat ik heb aan de arme mensen. De mensen zullen hun ogen niet geloven.' Hij kijkt Jezus blij aan. Jezus lacht hem toe. 'Ik vind het fijn dat Ik vandaag bij jou mag eten, Zacheüs', zegt hij. 'Jij bent echt een kind van God.'

Hoe denk je dat Zacheüs zich voelt aan het begin van het verhaal? 
Hoe voelt Zacheüs zich wanneer Jezus bij hem wil komen eten? 
Hoe voelen de mensen rondom Zacheüs zich? 
Denk je dat Jezus weet dat Zacheüs zich eenzaam voelt? Zou Jezus hem willen laten voelen wat vriendschap is? Misschien is het daarom dat Zacheüs veranderd vanbinnen... Zacheüs beseft dat vriendschap belangrijker is dan veel geld hebben. Jezus heeft Zacheüs gered van eenzaamheid.