L6 Taak 14

Filmpje van de meester.

Interessante informatie! 

Vraag en antwoord!

Ik kreeg enkele vragen van leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar. 'Hoe is het christendom ontstaan?', 'Waarom bestaat er zoiets als godsdiensten die geloven in 1 God ?', Waarom noemen ze Jezus ook Christus'. Ik heb geprobeerd om kort al een beetje te antwoorden. We gaan er in de klas nog verder over leren. 


Jullie hebben GEEN  extra opdracht. Enkel het bekijken van dit fragment. Volgende week krijgen jullie een filmpje om af te sluiten, ook zonder opdracht. 

L6 Taak 13

De meester in het museum. 

Wil je meer weten over Franciscus? 

Druk dan op de onderstaande infoknop! 

Opdracht.

Maak een kunstwerk of een gebruiksvoorwerp met afval. Je moet de meisjes hun voorbeeld niet volgen. (Misschien heb je bijvoorbeeld geen velcro,...). Je mag ook helemaal iets anders maken.

Jouw werk mag gaan over het thema 'ontmoeten', 'zorgen voor het milieu', 'Franciscus',... kies maar. Jullie hebben veel in het filmpje vanuit het museum gezien waar jullie uit kunnen kiezen.

Wanneer je op Google intikt: 'knutselen met afval', dan kan je zeker wat ideeën opdoen. Ik ben benieuwd naar jullie maaksels! Stuur me zeker een foto. 

L6 taak 12

Filmpje van de meester.

Opdracht.

Ook wij zijn verantwoordelijk voor milieuvervuiling.

Kan jij enkele dingen opnoemen?

Maak een collage van alles wat te maken heeft met milieuvervuiling. Zoek vooral naar dingen uit onze directe omgeving. Denk goed na. Soms zijn het heel eenvoudige dingen! Maak een foto van jouw collage en stuur de foto naar mij. Je mag uiteraard ook altijd een filmpje maken met jouw uitleg. :) 

Luister en zing!

Extraatje! 

Eric Petre is priester in het leger. Zijn soldaten noemen hem 'Padre'. De leerlingen van het vijfde mochten vragen stellen en hij heeft een antwoordfilm gemaakt. 

De moeite om te kijken. :) 

Het lied met de tekst.

L6 Taak 11

Kijk en luister.

Resultaat Kunst en Quarantaine

L5 Kuringen

L5 en L6 Kermt en Spalbeek

Opdracht van de meester.

Meester Ronald livestream!

Op zaterdag 30 mei om 17.00 uur mag meester Ronald de Pinksterviering zingen. Deze viering wordt live gestreamd. Via de eerste knop kom je op de website terecht waar de viering gestreamd wordt. (Je hebt zelf geen Facebook nodig, je kan de viering gewoon volgen zonder in te loggen!) Via de tweede knop kan je de teksten downloaden om te kunnen volgen. Altijd welkom om de livestream mee te volgen! 

L6 Taak 10

Boodschap van de meester.

Als er 1 boodschap is die Jezus heeft, is het deze: 'Je mag er zijn' ! En we moeten allemaal nog heel veel werken om dat waar te maken. 

We hebben nog een hele weg te gaan. 

Voor jongens of meisjes die zich anders voelen dan anderen. En ik heb het niet alleen over verliefd worden op iemand, maar ook over interesses in een hobby, in een bepaalde sport, in kunst of muziek,... Soms krijgen we heel wat te verduren omdat we als 'raar' bestempeld worden. 

'Raar' betekent 'zeldzaam'. En jij bent nog zeldzamer dan zeldzaam: jij bent uniek, en vooral heel bijzonder. Jij mag er zijn zoals je bent, zoals jij je voelt, niets zou je minder moeten doen voelen, niets zou je moeten klein doen voelen. JIJ MAG ER ZIJN. 

Nog een hele weg te gaan. 

Je mag een 'regenboogwerk' maken met als onderwerp: verdraagzaamheid! 

L6 Taak 9

Filmpje van de meester.

Stuur jouw kunstwerk naar mij en ik post volgende week een fotogalerij met al jullie werken! 

Negen voorbeeldjes.

 Veel succes, je mag eender welk materiaal gebruiken.

Je mag ook familieleden of huisdieren op je kunstwerk laten poseren!

Vergeet vooral niet om jouw betekenis te vertellen! 

L6 Taak 8

Filmpje van de meester.

Maria was een vrouw van hoop, een doorzetter, iemand die niet opgaf, iemand die vertrouwde. 

Ook in deze tijd kan zij voor velen iets betekenen. Haar voorbeeld kan voor mensen betekenen dat ze niet mogen opgeven, dat ze moeten doorzetten, dat ze moeten vertrouwen, wat er ook gebeurt. 

Malala... een moderne Maria?

Woordverklaring bij het fragment. 

Taliban = groepering binnen de islam. Iedere godsdienst heeft groeperingen die de verhalen uit de heilige boeken letterlijk begrijpen. Dat is niet gezond en zorgt voor veel negativiteit. 

Jihad = strijd. Wijst vooral op innerlijke strijd. 

Allah = Arabisch woord voor God. 

Malala wil een mens van vrede zijn en wil dat vrouwen en mannen gelijkwaardig zijn en dezelfde rechten hebben. Zij maakt duidelijk dat iedere godsdienst voor mensen een hulpmiddel moet zijn om vrij te kunnen leven. Godsdienst is niet iets wat je ongelukkig moet maken of mensen moet onderdrukken. Godsdienst moet mensen helpen om vrij en gelukkig te zijn. 

Luister naar Malala en probeer de kenmerken van Maria in haar te vinden. 

Noteer wat jij vindt van Malala. Ken jij nog mensen die net als Maria hoop, vertrouwen en doorzetting uitstralen? 

Verplicht filmfragment!

Om te bekijken...

Mijn neefje overleed in 2017. Hij was orgaandonor. In dit fragment krijg je het verhaal te horen van mijn zus Miranda en van Kristine. Kristine ontving één van de organen van David. 

Wanneer we terug in de klas zijn bespreken wij hoe de verschillende levensbeschouwingen denken over orgaandonatie. 

Heb je nog vragen voor Miranda of Kristine, mail ze dan naar mij. Ik bezorg ze aan de dames en dan krijgen jullie de antwoorden later. 

De taak is dus: noteer eventuele vragen. Heb je er geen, dan heb je geen werk. 

L6       Taak 6 

Filmpje van de meester

Opdracht.

Schrijf met een (uitwisbare stift of lippenstift) bovenaan je spiegel (of onderaan of rondom): IK MAG ER ZIJN. Op die manier kan je het iedere keer herhalen wanneer je naar jezelf kijkt in de spiegel! (Je kan het natuurlijk ook op een papiertje schrijven en zo op de spiegel hangen.) Post jouw selfie. (duikface mag. :-) )  

Zoek zelf alvast wat info over orgaandonatie.

Om na te denken.

Vaak zijn het de anderen die ons een slecht gevoel over onszelf geven. We worden gewezen op onze eigenschappen die niet 'normaal' zijn. Maar wat is 'normaal'? Wie beslist dat? En moeten we niet tevreden zijn met onszelf zoals we zijn? We zijn zoals we zijn. En als er 1 boodschap is die Jezus duidelijk maakt met zijn leven is het deze: 'JE MAG ER ZIJN'.

In het fragment zie je Nick. Nick heeft zijn grenzen leren aanvaarden en heeft zijn grenzen verlegd. Zijn voorbeeld is een uitdaging voor ons om niet gevangen te blijven zitten in: 'ik kan dat niet'. 

Groeien in liefde en tederheid, ook voor jezelf!

Nick is christen. Zijn geloof geeft hem een houvast om zichzelf te zijn en zin te hebben in het leven. 

Onze zwakte is onze sterkte...

Onze zwakke punten mogen ons niet vastbinden en gevangen houden. Ze moeten ons doen 'opstaan' en krachtig maken. 

Zesde leerjaar Taak 5

Bekijk jouw opdracht.

Goede Week

Volgende week is het voor christenen een belangrijke week: de Goede Week. De christenen komen dan samen om te denken aan de laatste dagen van Jezus' leven. Omdat er een samenscholingsverbod is, is het belangrijk voor christenen om te vieren bij hun thuis.

Django

 Django riep deze week tot onjaardagsweek uit. Het is iedere dag wel iemand zijn onjaardag. Dek de tafel en maak een feest van eender welke dag. Wat vier je? Je onjaardag: de dag waarop je alles viert waar je dankbaar voor bent. 

Zesde knoop.

De zesde knoop is de knoop van het geven Wat kunnen wij nu geven? Speelgoed? Cadeaus? Jaja, allemaal goed en wel. Maar wij gaan tijd weggeven ! Tijd in onze opdracht van deze week steken. En die tijd is niet voor ons, maar voor de mensen met wie wij in ons huis wonen. Het is namelijk onze onjaardag deze week ! En dat moet gevierd worden !!!

Opdracht.

Een extra opdracht: dek 1 extra bord (net zoals op het joods Paasfeest) en begin met je huisgenoten een gesprek over wie jij/jullie op die plaats aan tafel zouden willen hebben. Waarom mis je die persoon? Wat betekent hij/zij voor jou? Of... wie jij niet aan tafel zou willen. Waarom? Waarom irriteer jij je aan die persoon? Is dit terecht? Kan Pasen hier doorbreken?  (Het dekken van een extra bord is een joods gebruik, we gaan hier nog over leren.) Veel succes. Ik ben benieuwd naar de foto's. Misschien kan jij nog andere originele manieren vinden om jouw onjaardag te vieren? (De onjaardag is ene feest waarop je met jouw huisgenoten viert waar je dankbaar voor bent.) Post mij een briefje of een knutselwerk over wat jij vond van of geleerd hebt uit deze opdracht.

Luisteren en zingen! 

Samen op weg naar Pasen. Ook al kunnen mensen niet samen aan tafel, in de kerk, in de tuinen om eitjes te rapen,...

Christenen vieren veel. Waarom? Omdat vieren belangrijk is. Vieren brengt verbondenheid. Wanneer Christenen in de Goede Week samenkomen denken ze aan de verschillende momenten die Jezus doormaakte aan het einde van zijn leven. Je hoort het in het lied. Ook wij maken veel mee en mogen eigenlijk bij ons thuis al het goede vieren. Net zoals christenen ook vieren in de kerk. Iedere zondag vieren ze dankbaar alles wat ze meemaken. Het geeft kracht om op donkere momenten het goede te leren zien. 

Het resultaat van de Lip Sync. 

De kinderen die er niet tussen zitten moeten zich niet ongerust maken Er komt nog een eindversie waar iedereen te zien is! 

Stuur de link gerust verder naar mensen die jij wil bedanken! Op een dood moment kan iedereen dit gebruiken! Dank voor jullie inzet

Zesde leerjaar Taak 4

Bekijk jouw opdracht.

#Breekuituwkot op een creatieve manier. Werk mee aan de video voor de mensen die hun uiterste best doen om herder te zijn voor anderen en zorg durven dragen voor anderen.

Ook wij kunnen kleur brengen bij de mensen rondom ons. Op die manier brengen wij wat 'Pasen' bij de mensen. Zelfs wanneer we mensen niet kennen kunnen wij hen een hart onder de riem steken, hen wat goede moed inspreken. Dit is een beetje Pasen brengen rondom ons. 

Gebruik dit nummer voor jouw Lip sync.

Laat je volledig gaan. Je mag je verkleden, hoe gekker, hoe liever ! Film jezelf en stuur het fragment naar mij. Het refrein volstaat ! Meer mag altijd. :)

Zesde leerjaar Taak 3

Bekijk jouw opdracht.

Verwondering is het begin van de filosofie. Het is pas wanneer wij ons verwonderen, dat het nadenken gaat beginnen ! Post jouw taak via de dropknop of de code op mijn 'werk-in-uw-kot-pagina'. Veel succes en alvast bedankt voor jouw inzet. 

Deze week gaan we proberen om wat meer geduld te hebben. Probeer niet meteen je zin te willen door te zagen... Probeer wat te wachten wanneer een ander aan de telefoon is. Probeer wat geduld te hebben wanneer iemand je niet begrijpt. Geduld, geduld, geduld. Veel succes.

Een luisterlied.

De originele versie van het lied uit 1955.

Ik zou wel eens willen weten, waarom zijn de mensen zo moe? ... 

Ondanks het feit dat het land een beetje stilgelegd is, is dit de periode om tijd voor jezelf te nemen.


@Jongeheer Vandersmissen. Goed dat je 'de wereld van Sofie' nog hebt liggen! :)